dimecres, 23 de maig del 2012

Balcons, c/. Major, 75


Balcons de la casa del carrer Major, 75, datada, segons la clau de volta del portal, el 1780. Ambdós tenen la llosana de ferro decorat, i, les sota-llosanes, recobertes amb rajoles del clavell; el primer, a més, el decora un medalló central de volutes. La casa és deshabitada, en precari estat de conservació.


El carrer Major és l’origen de la vila de Vilanova. Quan el rei Jaume I li concedí la Carta de Poblament, el 1274, la vila era un seguit de cases a banda i banda d’aquest primitiu carrer, que era per on passava el camí reial de Barcelona  a Tarragona per la costa. Al construir-se la muralla, el 1369, quedà tancat per dos portals, a ponent, el portal d’en Rossell i, a llevant, el portal d’en Planes. El carrer llavors només tenia dos trams. El darrer tram, des de l’actual carrer Josep-Anton Marquès fins a la font de Ferro, s’obrí el 1605; en aquest últim tram es troba la casa del número 75.

Bib. ORRIOLS I VIDAL, MARIA LLUÏSA. Moviment urbanístic a la Vila nova a les darreries del segle XVI. Vilanova i la Geltrú: Ajuntament, 2007.
SERVEI MUNICIPAL DE CATALÀ. Les viles medievals. Vilanova i la Geltrú: Ajuntament, 1987. (Els carrers de Vilanova i la Geltrú: 1).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada