divendres, 15 de juny del 2012

La Peixateria, c/. Unió, núm. 5


La Peixateria Vella, de fet, possiblement, fora millor dir-ne “Peixateria Nova”, puix substituïa l’anterior, edificada sobre el pont del torrent de la Pastera, l’any 1834.

El 1857 fou aprovat per la Acadèmia de Belles Arts el projecte de l’edifici de la nova peixateria, construint-se sota la direcció del mestre d’obres, Josep Salvany, sobre uns terrenys de l’antic fossar de la parròquia de la Geltrú.

L’edifici consta de dues façanes. La principal, al carrer de la Unió, núm. 5, i, la posterior, al carrer de l’Arquebisbe Armanyà. Les dues façanes són de composició simètrica amb un portal central i dos grans finestres laterals, tots tres elements, tant del carrer Unió com del carrer Armanyà, són amb arcs de mig punt i reixes. La façana del carrer Unió és més ample, amb cornises i coronament amb escut i grup escultòric.

Bib. Pla especial i catàleg del patrimoni històric-artístic i natural de Vilanova i la Geltrú, 1985.
COROLEU I INGLADA, JOSEP. Historia de Villanueva y Geltrú. Vilanova i la Geltrú, El cep i la nansa, 1979
GARÍ Y SIUMELL, JOSÉ ANTONIO. Descripcion è Historia de la villa de Villanueva y Geltrú, desde su fundacion hasta nuestros dias. Vilanova i la Geltrú: Juan Rius Vila, Editor, 1963.
FREIXA OLIVAR, JOSÉ Mª. Anales de Villanueva y Geltrú (1850.1880). Vilanova i la
Geltrú: Centro de Estudios de la Biblioteca-Museo Balaguer, 1959.

Façana principal


Façana posterior


Una complerta bateria de contenidors protegeix la façana de qualsevol irresponsable conductor, capaç d’encastar el seu vehicle a la porta del la Peixateria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada